Marian Cozma emléktábla

Marian Cozma tragikus és értelmetlen halála után öt évvel is megrendülten emlékeztek a sportolóra hétfőn délután Veszprémben, amikor felavatták a Városi Nyilvánosságért Alapítvány kezdeményezésére a veszprémi polgárok közadakozásából felállított emléktáblát.

A magyar és a román himnuszt követően dr. Navracsics TIbor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékező beszédében rámutatott, 26 évesen nagyon sok tervvel rendelkezik egy ember, hiszen előtte még az élet, épp a családalapítás küszöbén lehet, kinyílik számára a világ. Különösen sok terve lehet egy olyan fiatalembernek, aki nem egy átlagos családból származik és kiemelkedő képességekkel rendelkezik. – Marian Cozma szülei is válogatott kézilabdázók voltak, így korán kezdte a karrierjét, szülei, családja, nemzete büszke volt rá. Marian Cozma Veszprémbe jött játszani, oda, ahol a kézilabdának erős kultúrája van, amely sport mára városunk egyik jelképe – fogalmazott.

Öt évvel ezelőtt azért gyűltünk itt össze, hogy mécseseket gyújtsunk, döbbenten gondoltunk vissza egy előző esti értelmetlen halálra, egy olyan mozzanatra, amikor az emberben feltámad a gyilkos, az állat és megöli egyik embertársát – idézte fel a történteket dr. Navracsics Tibor. Hozzátette, az értelmetlen halál önmagában is szörnyű, de különösen az, ha egy fiatal tehetséget ér, akiről tudjuk, nagyon sokra vitte volna. Akkor éjjel egy kicsit mindannyian meghaltunk, mi veszprémiek, akik úgy éreztük, nálunk nem történhet baj.

Kitűnő kezdeményezésnek találom, hogy bronz emléktáblával emlékezzünk meg a gyilkosság helyszínén történtekről – folytatta. – Sokan furcsálták, hogy miért a járdára került az emlékhely – jegyezte meg. Azért került a földre, hogy észrevegyék az emberek, felfigyeljenek rá és örök memento legyen: Marian Cozma a miénk és egy ilyen szeretetre méltó városban is történhetnek szörnyűségek, ha nem vigyázunk egymásra.

Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke a vezetőség részéről emlékezett a kiváló sportolóra, szerinte sokunk szívében él még elevenen a tragédia. Visszagondolt arra a percre, amikor rettegve vártuk Marian Cozma családjának érkezését a városba, de édesapja mindenkit megnyugtatott, mondván nem bosszú kell, hanem igazságszolgáltatás. - Ezt csak részben sikerült megtenni, hiszen az aljas módon elkövetett gyilkosság elkövetői néhány év múlva újra rettegésben tarthatnak embereket, amikor kiszabadulnak – vélekedett.

Marian Cozma halála után is csodát tett – hangsúlyozta a társelnök. – A legutóbbi bukaresti mérkőzésünk alkalmával rideg hangulat fogadott minket a helyi csarnokban, de amikor a temetésére utaztunk, tapssal köszöntöttek minket. Cozma halálával és apja példamutatásával megmutatta, hogy magyarok és románok között él a barátság.

A csapattársak nevében Nagy László csapatkapitány emlékezett az elhunyt sportolóra. Mint mondta, az egész országot és az európai kézilabda társadalmat is megrendítette a tragédia, érthetetlenül fogadta halálát. Marian Cozma fiatalsága ellenére kivívta magának a presztízst, hogy elismert kézilabdázó legyen, óriási karrier állt előtte. – Emlékünkben örökké élni fogsz és sikerünknek mindig részese leszel – fogalmazott.A tábla leleplezését követően az emlékezés virágát és mécseseit dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Alexandru Victor Micula, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Mircea Marius Negrut, Románia magyarországi nagykövetségének belügyi attaséja, Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke, Nagy László, az MKB-MVM Veszprém csapatkapitánya, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Márfi Gyula érsek, Vermes Gábor, a Városi Nyilvánosságért Alapítvány elnöke, valamint az MKB-MVM Veszprém kézilabdacsapat vezetőségének tagjai, a csapat játékosai, kézilabdabarátok és megemlékezők helyezték el.

Közreműködött Dominek Anna, a veszprémi Petőfi Színház művésznője.

 

Forrás:

http://vehir.hu/cikk/2014-02-17/egy-kicsit-mindannyian-meghaltunk

További megjelenések:

http://www.mkb-mvmveszprem.hu/emlektablat-avattak_1703
http://mno.hu/ahirtvhirei/tablat-avattak-marian-cozma-emlekere-1211531
http://veol.hu/cozma/emlektablat-avattak-marian-cozma-emlekere-1604516
http://hvg.hu/sport/20140217_Marian_Cozmat_mindenki_szerette__Navracs
http://www.youtube.com/watch?v=G2ErTYbAzSc
http://sportgeza.hu/kezilabda/hirek/2014/02/17/emlektablat_avattak_marian_cozmanak
http://www.kisalfold.hu/kepek/emlektablat_avattak_marian_cozmanak/2036805
http://hirek.me/hirek/emlektablat-avattak-cozmanak
http://nemzeti.net/emlektablaval-avattak-marian-cozmanak-1828973.html
http://rovid-hirek.hu/rovid-hirek/emlektablaval-avattak-marian-cozmanak
http://hirek.myrss.hu/hir/1466916/emlektablat-avattak-marian-cozma-emlekere-.html

 

Támogatóink: