1956-os Néma Nőtüntetésre való megemlékezés

A néma sikolyok visszhangja

Az 1956-os néma nőtüntetés évfordulójára emlékeztek pénteken a Szabadság téren.

A Városi Nyilvánosságért Alapítvány által szervezett megemlékezésen Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő mondott beszédet.

Az 1956-os forradalmat eltipró novemberi szovjet bevonulást követően néma nőtüntetést rendeztek a fővárosban. A bátor fellépés híre gyorsan végigsöpört az országon, és vidéken először Veszprémben is követték a budapesti nők példáját. A forradalom napjai alatt számos nő csatlakozott be a harcokba, azonban 1956 egyetlen kollektív női akciója december 6-án zajlott Veszprémben. A gyászoló nők békésen, némán vonultak, kezükben egy szál virággal az 1948-as emlékműhöz. A csend néha hatásosabb minden kiáltásnál. Belül a dác, a gyász, a sírás uralkodott, néma sikolyuk megrendítette a tüntetésre kivezényelt rendőröket, katonákat – elevenítette fel a történteket a képviselő.

A beszéd után a résztvevők elhelyezték koszorúikat a néma nőtüntetés emléktáblájánál. A megemlékezésen részt vett dr. Navracsics Tibor uniós biztos, Porga Gyula polgármester, Némedi Lajos alpolgármester, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje és több önkormányzati képviselő.  

Forrás: http://vehir.hu/cikk/28482-a-nema-sikolyok-visszhangja

http://veol.hu/veszprem/a-notuntetesre-emlekeztek-1665604 

Támogatóink: